Přeskočit na obsah

Trestání e-průkopníků ( CIO Business World, str. 1, Editorial; 26.2.2015)

  • JF 
Shares

Ondřej Hergesell

Od doby, co jsem si „pořídil“ hypotéku, se můj začátek každého roku nese v duchu sestavování daňového přiznání či přehledu o příjmech a výdajích. Vloni jsem se po letech papírování rozhodl zřídit si datovou schránku. Jednak abych o elektronizaci daňové agendy jen nečetl na stránkách CIO Business Worldu, ale především abych maximálně omezil tiskopisy a zároveň na vlastní kůži vyzkoušel e-úředničinu.
Finanční úřad: komunikace byla zcela bez problémů, dokonce s „bonusem“ v podobě zavolání mimořádně ochotné úřednice v otázce opravného daňového přiznání a vrácení přeplatku.
Zdravotní pojišťovna: nikdo se dodnes neozval, což je neklamný znak spokojenosti úředníků.
Správa sociálního zabezpečení: negativní překvapení. Úřad, který vnímám jako pionýra elektronických podání v rámci české veřejné správy, se mnou i po zřízení datové schránky „vytrvale“ komunikuje papírově, formou doporučených dopisů.
O to víc jsem byl překvapen zprávou, že majitelům datových schránek hrozí dvoutisícová pokuta, pokud by od roku 2015 podali svá daňová přiznání jinak než elektronicky. Kromě firem, které mají povinnost používat datovou schránku ustanovenou v zákoně, se to týká i dobrovolných majitelů schránek. A to nejen u daně z příjmů, ale třeba i DPH či nemovitostní daně.
Podle oficiálních statistik se počet datových schránek blíží k 635 tisícům, přičemž se odhaduje, že dobrovolně zřízených je asi 125 tisíc, tedy zhruba každá pátá. Kromě jednotné pokuty 2 000 korun, kterou prý musí „berňáky“ papírovým hříšníkům vyměřit povinně, ze zákona může daňová správa zvýšit poplatek za obstrukce s papírovým daňovým přiznáním až na padesát tisíc. Na nešťastníka, který podá bezchybné, leč papírové přiznání, se totiž nahlíží jako na absentéra, jako by žádný formulář nepodal. A to včetně případných penále za zdržení.
Nechci polemizovat o výši pokut, spíše mne zaráží tvrdá vynucovací forma, kterou chce stát „motivovat“ občany k přechodu na elektronickou komunikaci. Většina z nás – zhruba 125 tisíc dobrovolných uživatelů – se do systému datových schránek pustila s průkopnickým nadšením, za který nás teď stát hodlá trestat.
Články o aktuálních trendech e-governmentu, které jsme pro vás v nejnovějším vydání CIO Business Worldu připravili, tak získávají částečně nový rozměr. Přeji vám příjemné čtení.
O autorovi| Ondřej Hergesell, Šéfredaktor, CIO Business World mailto:ondrej_hergesell@idg.cz
A slíbené odkazy na podrobné pohledy na danou problematiku z pera Jiřího Peterky
:

 

Shares