Přeskočit na obsah

Průmysl opět vyzývá vládu k podpoře IT, ta závazky neplní (connect.cz Connect; 29.10.2014)

  • JF 
Shares
Vláda Bohuslava Sobotky letos v únoru začlenila mezi 11 priorit v programovém prohlášení také podporu informačních a komunikačních technologií. Stalo se tak poněkud narychlo a zejména pod nátlakem oborových organizací, které k tomu vládu vyzvaly. O několik měsíců později tyto organizace podávají výzvu druhou. Vláda se stále o ICT v podstatě nezajímá.
Vláda se v programovém prohlášení zavázala, že podpoří „efektivní využití informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě“ a že současně podpoří internetovou ekonomiku. Součástí bodu je také urychlení zavedení vysokorychlostního internetu a přijetí strategie pro zvýšení digitální gramotnosti a rozvoj elektronických dovedností občanů.
[ArticleBox Podařilo se, vláda má mezi prioritami podporu IT a internetu : 172481]
Na vládní úrovni se nicméně v současné době v oblasti ICT hraje především o to, jak se celá oblast rozdělí. Ministerstvo financí má svojí Státní tiskárnu cenin, kde provozuje také datové centrum, a ministerstvo vnitra má zase Českou poštu. Prozatím se zdá, že vnitro bude spravovat e-government (Milan Chovanec o nutnosti nápravy celé oblasti poměrně hodně hovoří) a finance pak IT směrem ke státu.Dohodnuto, se se dohodnou
Nenaplňování programových priorit nicméně souvisí s tím, co bylo naznačeno v úvodu – politiky ICT příliš nezajímá, oblasti se bojí a málokdo jí dokáže porozumět. Začlenění ICT na poslední chvíli celkem jasně naznačuje celkový zájem o tuto problematiku.
Co by měla vláda podle signatářů výzvy udělat.
Zdá se, že s takovouto bude IT průmyslu vládu k naplňování programového prohlášení během volebního období vyzývat ještě několikrát. Tak aktuální výzvu podepsaly například Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy, Platforma pro internetovou ekonomiku, Sdružení pro internetový rozvoj, ICT Unie a dalších 11 subjektů.
Ti všichni po vládě chtějí, aby za celou oblast určila jasně zodpovědné lidi, nastavila pravomoci, specifikovala úkoly a nastavila termíny.
Seznam podporovatelů druhé výzvy.
Výzva byla vládním představitelům včetně premiéra a prezidenta předána na posledním zasedání tripartity se slovy, že se aktuální závazky neplní. Na celou oblast hodně tlačí zejména prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.
Předsednictvo tripartity už se dohodlo, že se dohodne. Respektive začlenilo takzvanou digitální agendu mezi jedno z klíčových témat, které se bude rozebírat na prosincovém zasedání.
Shares