Přeskočit na obsah

Piql – Ohlédnutí za seminářem CNZ

  • PN 
Shares

Předposlední dubnový den roku 2021 uspořádal spolek CNZ seminář na téma Archivace digitálních dokumentů na fotosenzitivním médiu. Technologie, kterou norská společnost Piql představila před čtyřmi lety, umožňuje na filmový pás, u kterého lze garantovat dobu uložení na stovky let, ukládat jak digitální data (až 125 GB), tak jejich analogové reprezentace.

Výhoda nové technologie spočívá v tom, že nejenže nejsme závislí na digitálních záznamových zařízeních a médiích, ale data jsou chráněna také proti elektromagnetickému pulsu (EMP), který může v mžiku zničit veškerou elektroniku včetně magnetických záznamů. Pokud to ještě nestačí, nabízí firma bezpečné hlubinné uložení filmu za polárním kruhem na Špicberkách.

Vlastní technologii představili zástupci Piql Slovakia, pánové Ladislav Hodinka a Michal Hanzalík. „Tak ako v autách máme tri rôzne systémy bezpečnosti (brzdy, pásy a airbagy), rovnako aj v ukladaní dát vnímame popri HDD a magnetických páskach ako štandard piqlFilm, niečo ako dátový airbag“.

Prezentace společnosti Piql

O praktickém využití promluvila Martina Orosová, vedoucí Archívu Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. Představila svůj archiv, který uchovává dokumenty od roku 1919 a popsala nejen peripetie archivní digitalizace, ale také výsledky specializovaných vědeckých pracovišť v oblasti geodetického zaměření památkového fondu. Nedostatky v uchovávání digitálních dat vedly ke spolupráci s firmou Piql Slovakia, a výsledkem je filmový pás s optickým záznamem digitálních dat, jehož čitelnost je zaručena na stovky let.

Prezentace PÚ SR

Přestože je ve světě technologie Piql již poměrně známá, v České republice o ní dosud vědělo jen několik specialistů. On-line semináře se zúčastnilo více než sto účastníků, kteří svůj zájem o představené řešení  potvrdili živou diskuzí a odbornými dotazy, jež se týkaly především chemických vlastností média a samozřejmě ceny.

Ing. Miroslav Kunt

Shares