Přeskočit na obsah

Ministerstva přestávají držet data pod zámkem (Moravské hospodářství str. 8 eGovernment)

  • JF 
Shares

Jan Pacas

ČESKO NA TOM NENÍ V DATOVÉ OTEVŘENOSTI ŠPATNĚ. NA ÚROVNI ZEMÍ, JAKO JE ŠVÉDSKO, NIZOZEMSKO NEBO ISLAND, JEJ DRŽÍ AKTIVNÍ INSTITUCE V ČELE S ČESKÝM STATISTICKÝM ÚŘADEM. ZAČÍNAJÍ SE ALE PŘIDÁVAT I MINISTERSTVA.
Podle průzkumu Open Data Index, který zkoumal otevřenost dat v sedmadevadesáti zemích světa, dosáhla Česká republika na dvanáctou příčku. Svou zásluhu na tom mají hlavně průkopníci, jako je Český statistický úřad, Česká obchodní inspekce, Český telekomunikační úřad nebo Český hydrometeorologický ústav. „Jeden z nejlepších standardů poskytování dat na světě má i český Parlament. Zveřejňuje velké množství informací, a to prakticky souběžně s konáním schůzí,“ uvedl Kamil Gregor, datový analytik projektu KohoVolit. eu, který dlouhodobě monitoruje práci politiků.
Do úrovně států ze špičky žebříčku ale Česku přeci jen hodně chybí. „Například v Británii byla otevřená data celonárodní iniciativou prosazovanou premiérem Cameronem,“ podotkl Michal Kubáň z Fondu Otakara Motejla. Zato tuzemská ministerstva se zatím do otevírání svých dat příliš nehrnou. Objevují se ale první krůčky.
Všechny faktury a seznamy státních dotací ve strojově čitelné podobě zveřejnilo na webu v lednu Ministerstvo financí. A následovat mají například nemovitosti státu. „Každý daňový poplatník má teď možnost zkontrolovat si, jak s jeho penězi ministerstvo hospodaří,“ sdělil první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. Znamená to hozenou rukavici pro ostatní úřady. „Ukazuje se totiž, že s trochou snahy může ve formátu otevřených dat systematicky publikovat informace i tak velká a procesně složitá instituce, kterou Ministerstvo financí bezesporu je,“ doplnil Kubáň.
Jako první přijal pomyslnou výzvu resort dopravy. Ministerstvo vedené Danem Ťokem vystavilo na stránkách úřadu přehledy uzavřených smluv a uhrazených faktur nejen svých, ale také pro všechny podřízené organizace. Kromě informací za letošek mají být k dispozici data sahající až čtyři roky do minulosti. „Věřím, že ostatní ministerstva udělají to samé a zveřejní nejenom současnost, ale i minulost,“ zadoufal Ťok.
Vláda se shodla na registru smluv
Příznačné je, že úřady začínají s informacemi o svém hospodaření. „Vzhledem k velké míře korupce u nás má pro občany největší faktickou hodnotu zveřejňování podrobných dat o utrácení veřejných prostředků,“ vysvětlil Gregor. Jako další krok se proto jeví schválení zákona o registru smluv. Na jeho parametrech se na konci března dohodla vláda. Smlouvy nad padesát tisíc korun budou podle něj muset na internetu zveřejňovat úřady, státní firmy i města a obce. Ty malé budou mít dvouleté přechodné období. „Jako největší výzvu vidím, kdo bude mít reálnou kapacitu všechna ta zveřejňovaná data analyzovat, hledat mezi smlouvami excesy a monitorovat. Aby se splnil účel a smysl zveřejňování, měla by tu být smysluplná a efektivní veřejná kontrola,“ upozornil ředitel Transparency International David Ondráčka.
Otevřená data ale nemají smysl jen ve spojitosti se smlouvami veřejné správy. „Velkou hodnotu mají dopravní informace, jako jsou jízdní řády. Zajímavá jsou data ze zdravotnictví, například o využívání jednotlivých lékařských zařízení nebo užití léků,“ předestřel Kubáň. Má tedy cenu zveřejňovat leccos, nikdy nevíte, kdo se toho chopí. Ostatně, jak podotkl zakladatel britské nevládní organizace Open Knowledge, nejzajímavější způsob využití vašich dat vymyslí někdo jiný.
A příkladů je opravdu spousta. „Britské banky zveřejňují data o transakcích na běžných účtech. Na jejich základě je možné bankám radit, jak efektivněji prodávat své produkty. Taková data už mají reálnou hodnotu v řádech milionů korun,“ přiblížil Gregor. Komerčně využitelná mohou být i data o kriminalitě. „Ve Spojených státech či Austrálii na nich vyrostla celá odvětví znalostní ekonomiky,“ dodal analytik KohoVolit. eu.
V Česku zatím otevřená data poměrně intenzivně využívají politické watchdogy, třeba Transparency International, Frank Bold či zIndex. Přidávají se ale i firmy. Příkladem za všechny může být AION, který poskytuje zdarma plné texty všech zákonů ve strojově čitelné podobě na webu Zakonyprolidi.cz, nebo společnost AliaWeb, která vizualizuje propojení osob a firem na základě obchodního rejstříku.
Otevřená data jsou:
úplná / snadno dostupná / strojově čitelná používající standardy s volně dostupnou specifikací zpřístupněna za jasně definovaných podmínek užití dat s minimem omezení dostupná uživatelům při vynaložení minima možných nákladů
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR
Shares