Přeskočit na obsah

Ministerstvo vnitra se sbližuje s IT lobbisty (itbiz.cz; 21.12.2014

  • JF 
Shares

Tomáš Jirásko

Ministerstvo vnitra a ICT unie uzavřely 17. prosince 2014 memorandum o spolupráci. Chtějí tak prý koordinovaně přispět k dalšímu rozvoji eGovernmentu a efektivnímu i transparentnímu fungování veřejného sektoru v České republice.
Podle podepsaného memoranda se bude ICT unie (sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací) podílet na přípravě vybraných státních koncepcí, strategií a akčních plánů pro oblast eGovernmentu jako připomínkové místo v rámci interních připomínkových řízení Ministerstva vnitra nebo i participací na veřejných projednáváních těchto dokumentů.
Chtěl bych mít korunu pokaždé, když podobně znějící formulace zavítají do redakčního emailu. Za posledních 10 let jsem podobné výkřiky a politicky korektní vyjádření slyšel tolikrát, že bych měl již celkem slušný obnos. Nicméně když se podívám na členy unie, třeba ty největší jako AutoCont, Fujitsu, Gordic, IBM, O2, vzpomenu si na některé projekty, které tyto společnosti pro stát realizovaly – Indoš (stačí ta část, která se týká servisních služeb), vyplácení dávek MPSV, ekonomický systém pro pražský magistrát, Státní pokladna, národní operátor, a rozhodně se s takovými garanty přestávám o transparentnost strachovat. Podívejme se však, co zpráva dál praví.
„Budeme také minimálně dvakrát ročně organizovat kulatý stůl, který by se měl stát prostorem pro diskuzi a výměnu zkušeností mezi námi a odbornou veřejností,“ řekl náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Jaroslav Strouhal. Podle úspěšných zahraničních vzorů má být také v České republice vytvořena Národní architektonická rada eGovernmentu.
Což je pro ICT unii skvělá zpráva, že se vrací zpět do sedla. Pamětníci si jistě vzpomenou, že v roce 2007 vznikla Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS). Té se celkem dařilo ovlivňovat dění v oblasti IT, posouzení zda negativně či pozitivně záleží na tom, zda vás platí vítězové tendrů či nikoliv, ale s nástupem Nečasova kabinetu jí premiér přestal naslouchat a dokonce si dovolil na její adresu několik uštěpačných poznámek, včetně toho, že jejím zástupcům odepřel přímý přístup k jeho maličkosti. Prý něco ve smyslu, že nevidí, proč by měl zvýhodňovat IT a pokud něco chtějí, ať jdou stejnou cestou jako jiná průmyslová odvětví. Zlé jazyky tvrdí, že někdo ve vládě dospěl k závěru, že „chlapcům od počítačů“ moc narostly hřebínky a bylo nutné je trošku vystrašit, aby si moc nevyskakovali. Že by něco takového bylo možně? Tomu se dá snad jen stěží uvěřit, ale jako nástin toho, s čím se musejí lidé, kterým jde o transparentní byznys, potýkat.
Důležité ale je, že jedním z hlavních cílů spolupráce je, aby tuzemský ICT průmysl dokázal být akcelerátorem konkurenceschopnosti a prosperity České republiky. „Je dobrou zprávou, že si koaliční vláda uvědomuje dosud nedostatečně využitý potenciál sektoru informačních a komunikačních technologií v naší zemi a chce s tím něco dělat. Svědčí o tom řada plánovaných opatření týkajících se oblasti ICT, například rozšíření vysokorychlostních přístupových sítí k internetu nebo právě rozvoj eGovernmentu,“ uvedl prezident ICT Unie Svatoslav Novák.
Přejme tedy členům unie mnoho zdaru v nadcházejících tendrech, které povedou k rozkvětu a zvýšení konkurenceschopnosti. Lidé, kterým tolik záleží na našem státu, se jistě nebudou snažit dosáhnout maximálních zisků za každou cenu a přijdou s férovými nabídkami, které nebudou budit podezření, že by mohly být značně nadhodnocené.
Shares