Přeskočit na obsah

Vnitro pracuje na plánu vybudování úřadu pro IT (connect.cz Connect; 6.8.2014)

  • JF 
Shares
Ministerstvo vnitra své ambice na ovládnutí státního IT bere od podlahy. Pracuje na plánech nového úřadu až o 50 lidech, který by měl dohlížet na tuzemský e-government.
Zdá se, že ministerstvo své dříve deklarované přihlášení k odkazu dnes již zaniklého ministerstva informatiky myslí vážně. Na vlivném rezortu podle důvěryhodných zdrojů Connect.cz vzniká plán na vytvoření nového samostatného úřadu či jednotky, která by měla dohlížet na budování, rozvoj a sjednocení tuzemského e-governmentu.
„Mělo by jít o úřad o zhruba 30 až 50 lidech, bez zbytečných manažerů a s dobře zaplacenými a skutečnými odborníky,“ popisuje jeden ze zdrojů. Nad nimi by pak měl stát vrchní architekt e-governmentu. Cílem této jednotky má být vytvořit jasnou koncepci, vizi, standardy a pravidla pro české elektronické vládnutí.
„Jde o to nastavit jasná pravidla, standardy a jakousi formu pro to, jak u nás e-government dělat tak, aby nebyl roztříštěný jako doposud,“ navazuje zdroj. V podstatě je to tedy určitá reakce na to, po čem už delší dobu volají odborníci. Podle nich se ve státních IT projektech postupuje nekoncepčně, každé ministerstvo si dělá systémy vlastní, ty se pak duplikují, což stojí zbytečné peníze navíc, a tyto systému spolu často ani nedokáží komunikovat.
„Nový úřad by měl říci, jak to má celé vypadat a každý resort se do takového konceptu bude muset vejít a splnit veškeré standardy, například pro vzájemné propojení a tak dále,“ doplňuje zdroj.Zalepit černou díru
Projektem je na vnitru pověřen poradce ministra vnitra Miroslav Krejčík, který donedávna několik měsíců šéfoval IT divizi České pošty. Krejčík už koncepční řešení pro státní IT připravuje delší dobu.
Plán by měl předložený vládě už v poměrně dohledné době. Svede se o něj ale politický boj.
Ministerstvo vnitra chce plány dokončit už během několika týdnů a poté je předložit vládě. Výsledky by se měly promítnout i do několika zákonů. O celou problematiku se ale zřejmě ještě svede zajímavý politický boj. Finální úřad či jednotka by ve výsledku měl pokud možno podléhat přímo vládě, případně je ve hře také samotné vnitro.
Milan Chovanec každopádně začíná o ICT mluvit čím dál více. Včera se například na jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou dohodl na tom, že jeho resort od září převezme dohled nad státními IT zakázkami. „IT zakázky jsou obrovskou černou dírou, kde je nicméně také obrovská možnost uspořit. Od září za to převezmeme odpovědnost. Budeme zkoumat každý takovýto projekt tak, aby nešlo o bezbřehé utrácení za projekty, které nikdo nepotřebuje,“ uvedl Chovanec.
Podle znalců prostředí jde samozřejmě také do jisté míry o slova, která chce veřejnost slyšet. Na vnitru každopádně snahy o sjednocení celé agendy jsou. „Je alarmující, jak malý vliv ministerstva na IT agendu mají a jak moc je v rukou různých dodavatelů,“ popisují zdroje.
Shares