Přeskočit na obsah

Vláda schválila šestiletou strategii veřejné správy. Jen eGovernment vyjde na 33 miliard ( e15.cz Domácí politika; 28.8.2014)

  • JF 
Shares

Vláda na středečním jednání schválila vznik Rady vlády pro veřejnou správu, která bude v příštích letech dohlížet na modernizaci veřejné správy. Zároveň byla schválena strategie rozvoje veřejné správy v Česku, která pro období mezi roky 2014 až 2020 podle předběžných odhadů vyjde na několik miliard korun. Radě bude předsedat ministr vnitra.

Strategie rozvoje veřejné správy v příštích šesti letech počítá se čtyřmi cíli, které musí rada do konce letošního roku naplánovat a postupně připravit. Priority se budou týkat modernizace veřejné správy, její revize a zlepšení výkonu, zlepšení dostupnosti služeb prostřednictvím eGovernmentu či profesionalizace a rozvoje lidských zdrojů.

Zvýšení dostupnosti a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím eGovernmentu by podle současného odhadu mohla vyjít na 33 miliard. Revize a optimalizace výkonu veřejné správy by mohla stát stamiliony až miliardy korun, modernizace desítky až sta miliony korun a rozvoj lidských zdrojů zhruba 750 milionů korun. „Konečné náklady na realizaci strategického rámce se mohou lišit, a to i výrazně,“ upozorňuje dokument schválený vládou.

 

Strategie nejspíš naváže na CzechPoint či datové schránky

Strategie by podle Hany Malé z tiskového odboru ministerstva vnitra měla navázat na projekty jako jsou základní registry, CzechPOINT nebo datové schránky. „Jedním z cílů je rovněž co nejefektivněji využívat prostředků státního rozpočtu a prostředků strukturálních fondů EU,“ sdělila Malá.

Členy vznikající rady budou ministerstva, úřady, sdružení, spolky i instituce ve veřejné správě. „V tuto chvíli nám všechny zainteresované instituce do 10. září mají navrhnout jednotlivé členy,“ doplnila Malá. Rada bude úzce spolupracovat s Radou vlády pro informační společnost, která by měla vzniknout do konce září. Ta by se měla zaměřit hlavně na IT projekty, a to zda nejsou předražené, fungují nebo dokážou vzájemně spolupracovat.

 

URL| http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/v…egovernment-vyjde-na-33-miliard-1113610

Shares